“ตำรวจท่องเที่ยว” แนะ 6 มาตรการท่องเที่ยวช่วงหยุดยาว

วันนี้ (29 ก.ค.2565) เวลา 1000 น. พล.ต.ท.สุคุณ พรหมายน ผู้บัญชาการตำรวจท่องเที่ยว ได้มอบหมายให้ พล.ต.ต.อภิชาติ สุริบุญญา รองผู้บัญชาการและโฆษกกองบัญชาการตำรวจท่องเที่ยวให้นำเรียนสื่อมวลชนว่า

ในช่วงหยุดยาวตั้งแต่วันที่ 28-31 ก.ค.2565 กองบัญชาการตำรวจท่องเที่ยวและตำรวจท่องเที่ยวทุกคนหวังเป็นอย่างยิ่งว่านักท่องเที่ยวไทยและนักท่องเที่ยวต่างประเทศที่เดินทางเข้ามาเที่ยวไทยในช่วงนี้ จะมีความสุขสดชื่นกับการท่องเที่ยวสถานที่ต่างๆ ในประเทศไทยที่มีมากมายหลากหลายความรู้สึกและอารมณ์ที่ตัวเองต้องการ จึงถือโอกาสนี้มอบคำแนะนำต่อนักท่องเที่ยวดังนี้

 1. ด้วยการท่องเที่ยวไทยยึดถือตามนโยบายขององค์การการท่องเที่ยวโลกเรื่องการท่องเที่ยวเชิงยั่งยืน (sustainable tourism) ดังนั้น ขอความกรุณาอย่าทำร้ายและทำลายธรรมชาติ และหากดีที่สุด ช่วยกันเสริมความแข็งแรงให้กับธรรมชาติจะเป็นการดียิ่ง
 2. วางแผนการเดินทางอย่างรอบคอบและโดยละเอียดทุกครั้ง โดยไม่เพียงพิจารณาเส้นทางการเดินทางเท่านั้น แต่ให้ตรวจสอบสภาพอากาศด้วยเพราะจะทำให้การเดินทางและการท่องเที่ยวมีความปลอดภัยและไม่เครียด
 3. หาข้อมูลในสถานที่ท่องเที่ยวที่จะไปเยี่ยมชมให้ดี จะได้มีพฤติกรรมเหมาะสมถูกต้องสอดคล้องกับวิถีชีวิตของคนท้องถิ่นโดยไม่มีพฤติกรรมใดที่มีลักษณะเชิงลบ
 4. สนับสนุนเศรษฐกิจและกิจการของท้องถิ่นนั้นๆ หากมีโอกาส เพื่อให้ผู้ประกอบการท้องถิ่นมีกำลังที่จะสร้างสรรค์และปรับปรุงสถานที่ท่องเที่ยวให้อยู่กับเราต่อไป
 5. ในเรื่องของกัญชา ขอความร่วมมือคนไทยทุกคนช่วยกันประคับประคองการดำเนินการใดๆ ที่เกี่ยวข้องโดยคำนึงถึงภาพลักษณ์ของประเทศและของสังคมไทยให้อยู่ในบริบทที่เหมาะสม ไม่ผิดกฎหมายและไม่ทำให้ผู้อื่นเดือดร้อน
 6. หากต้องการความช่วยเหลือจากตำรวจท่องเที่ยวสามารถโทรได้ที่หมายเลข 1155 ซึ่งสามารถสื่อสารภาษาต่างประเทศหลักได้ 5 ภาษาคือ อังกฤษรัสเซีย จีน ญี่ปุ่น และเกาหลี หรือจะติดต่อผ่านแอพพลิเคชั่น tourist police I-lert-u ก็ได้

ท้ายที่สุดนี้ มนนามของกองบัญชาการตำรวจท่องเที่ยว ขอให้นักท่องเที่ยวทุกท่านมีความสุขในทุกที่และเดินทางทั่งไปและกลับอย่างปลอดภัยตำรวจท่องเที่ยวคือเพื่อนเดินทางคนแรกของท่านเสมอ

Tourist Police’s Suggestions During Long Weekend

Today (29 July 2022) at 1000 Am, Pol. Lt. Gen. Sukhun Pormmayon, Commissioner of the Tourist Police Bureau, assigned Pol. Maj. Gen. Apichat Suriboonya, Deputy Commissioner and Spokesman of the Tourist Police Bureau, to provide suggestions during long weekend to all tourists through the media.

Mr Spokesman said during the long holiday from 28-31 July 2022, the Tourist Police Bureau and all tourist police sincerely hope that Thai tourists and foreign tourists who travel to Thailand during this period are very happy to travel to various attractions they love to go in Thailand. Therefore, on behalf of the Tourist Police Bureau, he would like to take this opportunity to give advice to tourists as follows:

 1. As Thailand’s tourism policies adhere to the policy of the World Tourism Organization on sustainable tourism, please do not harm and destroy the nature. At best, if you can, strengthening the nature would be great;
 2. Plan your itinerary carefully and thoroughly every time. Not only considering the route of travel but also be sure to check the weather as it will make your travels and sightseeing safer and less stressful;
 3. Find out about the attractions you want to visit before you go. This will make you have appropriate behaviour in accordance with the way of life of the local people without any negative behaviour;
 4. Support the economy and local businesses if there is an opportunity so that local business operators have the strength to create and improve tourist attractions to stay with us for long time;
 5. On the subject of marijuana, we do ask for cooperation from all Thai people to support any action not to destroy the image of the country and Thai society, and also not to do anything illegally and hurt others;
 6. If you need assistance from the Tourist Police, do not hesitate to call 1155. We can speak five main foreign languages: English, Russian, Chinese, Japanese and Korean, or you can contact us through the tourist police application I-lert-u.

Finally, on behalf of the Tourist Police Bureau once again, we wish all tourists happy all the time during the trips and safe journey.

“The Tourist Police is always your first travel companion.”